• Aankooptips voor voetbalschoenen

    FysioVandaag krijgt vaak de vraag welke schoen moet ik nemen of aanschaffen voor mijn zoon of dochter. Het antwoord op deze vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden. De keuze voor een schoen wordt vaak gemaakt wat populair of mode is op dit moment. Zo wordt er vaak nu schoenen gekozen met "sokjes". Mijn eigen zoon vindt ze mooi, maar zijn lastig aan te krijgen. Om toch een advies te geven, hieronder een aantal zaken waar aan gedacht kan worden.

    1. Koop schoenen die bij je passen. Er bestaan vele soorten en modellen voetbalschoenen. Kies het paar dat over de juiste combinatie van eigenschappen voor jou beschikt. Per persoon zal verschillen op wat voor een schoen je uitkomt, want elke voet is anders.
    2. Door de stormachtige ontwikkelingen in de productie van sportschoenen, is het lastig zelf de goede schoen uit te zoeken.
    3. Pas je schoenen altijd staand en aan beide voeten. Alleen als je staat, voel je goed of schoenen passen. Je moet altijd beide voeten passen omdat de precieze grootte van je voet kan verschillen. Loop op een stevige wandelpas door de winkel als je de schoenen past.
    4. Pas schoenen met sokken die je ook draagt tijdens het voetballen. Alleen dan voel je goed of de schoen echt past.
    5. Pas schoenen aan het einde van de dag. Je voeten zijn dan namelijk iets dikker doordat ze vocht vasthouden. Dat gebeurt ook tijdens het sporten. Haal tijdens het passen de veters er even uit en wandel rond. Bieden de schoenen nu nog voldoende stabiliteit?
    6. Kies schoenen met de juiste lengte en breedte. In de lengte moet er genoeg ruimte over zijn voor de tenen. Je hebt 0,5 tot 1 cm ruimte nodig tussen de toppen van de tenen en de schoenrand. Slipt de schoen van achteren? Dan is hij te groot of te breed bij de hiel. Je schoenen mogen nergens knellen, ook niet aan de bovenkant.
    7. Probeer verschillende merken schoenen. Het ene schoenmerk is het andere niet en tussen merken zitten grote verschillen in pasvorm en uitvoering.
    8. Neem je oude schoenen mee, inclusief de binnenzooltjes. Die vertellen de verkoper namelijk veel over je voetafwikkeling en de schoen die het beste bij je past. Veel sportschoenen hebben slechte binnenzooltjes, maar je kunt ze eenvoudig omwisselen voor betere. Binnenzooltjes kun je namelijk ook los kopen in goede sportspeciaalzaken. Houd er rekening mee dat ze op een gegeven moment wel hun schok dempende werking verliezen. Vervang deze daarom regelmatig, bijvoorbeeld 1 keer per seizoen.
    9. Neem je enkelbrace mee. Ben je gewend om met een brace te voetballen? Trek deze dan aan als je de nieuwe schoenen past.
    10. Kies een schoen met een hiel kap die de hiel voldoende fixeert en stuurt. Dit is van belang om balgevoel te houden en als je snelle kap- en draaibewegingen wilt maken. Met een stabiele hiel kap heb je meer controle over je bewegingen en voorkom je een verzwikte enkel, een achillespeesontsteking of knieklachten. Is de hiel kap te laag of kun je hem met je duim indrukken? Dan slipt je voet snel uit je schoen. Is de hiel kap te hoog? Dan loop je een verhoogd risico op een achillespeesblessure.
    11. Kies een schoen met een goed buigpunt. Het buigpunt van de zool moet onder de bal van je voorvoet liggen, op ongeveer twee derde van de lengte van de schoen.
    12. Kies een schoen met een juist noppenprofiel. Pas het soort en aantal noppen aan de ondergrond aan waarop je speelt. Dit om te voorkomen dat je wegglijdt of dat je voet ‘blokkeert’ in het veld. Je glijdt weg als je voetbalt met te kleine noppen op een glad, zacht veld. Je blokkeert je voet bij te lange noppen op een zachte ondergrond. Met de juiste noppen vermijd je verrekte en gescheurde spieren.
    13. Kies een schoen die past bij de grond waarop je voetbalt. Over wat voor een zool een schoen beschikt, verschilt per paar, net als het noppenprofiel. En dat heeft invloed op de grip van de schoen. Ook maakt het verschil of je op een grasveld speelt, of in de zaal.
    14. Kijk of de naden van de schoen goed gestikt zijn. Er mogen geen harde stikranden op de verkeerde plek zitten. Zo'n stikrand zorg namelijk voor problemen, zoals blaren, als hij bijvoorbeeld boven je tenen zit.
    15. Laat je niet leiden door uiterlijk en prijs. Bovenstaande aankooptips zijn belangrijker dan het uiterlijk en de prijs van schoenen.

    Blijft je toch last houden of vragen over je schoen keuze? Loop dan even binnen bij het inloopspreekuur op maandag van 19.15 ?? 20.15 uur bij SV Houten. Thymen Doeleman kan je direct van advies voorzien of even kijken naar je klacht. Het inloopspreekuur is gratis en er hoeft geen afspraak van te voren gemaakt worden. Wij zijn bereikbaar op 030-6361687 of info@fysiovandaag.nl

     

    Thymen Doeleman
    Hans Polman
    Frank Robertz

    Fysiovandaag sportmedisch partner SV Houten