• Houten O18-1 heeft halverwege de competitie promotie in eigen hand

  12 okt 2021
 • Na 6 speelronden is de najaarscompetitie voor Houten O18-1 precies op de helft. Tegen alle ploegen is nu één keer gestreden. Houten is de trotse koploper en heeft promotie naar de 4e Divisie in eigen hand. Maar….dat zal zeker niet gemakkelijk worden! De afgelopen wedstrijden hebben laten zien dat de tegenstanders Houten als dé te kloppen ploeg zien en zich daarop instellen. Dat betekent dat nog 6 wedstrijden alles uit de kast zal moeten worden gehaald.

  Fortuna Sittard – Houten 1-2 (1-1)
  Op 25 september waren de mannen al vroeg uit de veren voor de verre uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard. Door wegafsluitingen en files was de ploeg 3 uur met de bus onderweg geweest en de vraag was wat dat voor effect zou hebben op de scherpte. Fortuna Sittard begon vanaf de aftrap met veel energie en druk naar voren. Binnen een minuut moest de Houtense keeper al ingrijpen en kreeg daarbij gelijk een tikje van de Limburgse spits. De toon was gezet. Ondanks alle pogingen van Fortuna om paniek te zaaien, bleef Houten proberen rustig onder de druk uit te voetballen. Dat lukte bij vlagen heel goed. Met snelle tegenaanvallen kon Houten af en toe gevaarlijk worden. Maar ook Fortuna wist kansen te creëren en één keer had Houten geluk met een bal op de lat. Na een half uur spelen nam Houten brutaal de leiding. Een mooie, snelle uitval werd één op één met de keeper knap afgerond. Helaas kon Houten die voorsprong niet tot de rust vasthouden. Een verdediger verloor de bal bij het indribbelen naar het middenveld en dat werd direct afgestraft met een lob over de keeper.

  Na rust gingen beide ploegen voor de overwinning. Bij Fortuna was er toch wat frustratie over het verloop van de eerste helft en dat zat de spits van de geel-groenen blijkbaar nogal hoog. Na een duel in de 52e minuut trapte hij na en werd van het veld gestuurd. Vier minuten na die rode kaart profiteerde Houten al van de overtal situatie. Een corner werd geweldig ineens op de pantoffel genomen en de keeper heeft de bal alleen maar gehoord toen-ie in het doel plofte. Fortuna ging met 10 man steeds opportunistischer spelen om de gelijkmaker af te dwingen. Met name de linksbuiten was meerdere keren gevaarlijk met dribbels over de achterlijn en schoten in de korte hoek, maar gelukkig konden deze steeds gekeerd worden door onze keeper. Ook hanteerden de Limburgers steeds meer de lange bal waardoor het goed opletten bleef voor de Houtense defensie. Zeker omdat de kansen om de beslissende 1-3 te maken werden gemist. Maar uiteindelijk wisten beide ploegen niet meer te scoren en gingen de drie punten mee in de bus. Mooie overwinning op een direct concurrent!

  Houten – JSV 7-2 (5-0)
  Na de mooie overwinning in Limburg was het de vraag hoe de ploeg zich zou laten zien tegen een tegenstander die wat lager op ranglijst stond. De mannen zouden de mooie overwinning van vorige week toch niet gelijk weggooien? Al snel bleek dat die angst ongegrond was. De hele ploeg, en zeker ook onze spits, toonde aan scherp te zijn en de Nieuwegeiners werden snel op achterstand gezet. De ene aanval was nog mooier dan de andere. Na de eerste 45 minuten was de stand al 5-0 en de vraag was niet óf maar met hoevéél de score verder zou oplopen.

  Maar Houten liet in de tweede helft zien wat er ook kan gebeuren als de scherpte er opeens niet meer is. Aan de bal was het allemaal nog wel aardig en werden veel kansen uitgespeeld. Maar óf de concentratie óf het overzicht ontbrak waardoor verkeerde keuzes werden gemaakt. En in de omschakeling was er niet meer de bereidheid om de gaten dicht te lopen. Dit resulteerde in een flink aantal kansen voor JSV waaruit het twee keer wist te scoren. Ook Houten vond nog twee keer het net waardoor er toch nog een ruime 7-2 overwinning werd behaald. Maar met dezelfde inzet en scherpte als de eerste helft had de score ongetwijfeld veel hoger kunnen zijn. En dat is jammer, want het doelsaldo zou nog wel eens doorslaggevend kunnen worden.

  Abcoude – Houten 0-1 (0-0)
  Ook de uitwedstrijd in en tegen Abcoude werd gewonnen, maar dat ging zeker niet zonder slag of stoot. Abcoude had zich voorgenomen zich niet zomaar gewonnen te geven en maakte de ruimtes klein. Toch kwam Houten in het eerste kwartier erg goed uit de startblokken. Geduldig werd de bal rondgespeeld en van kant gewisseld totdat het gaatje in de verdedigingsmuur gevonden werd. Dit leverde zeker vijf grote kansen op, maar het lukte niet om de bal tegen de touwen te krijgen. Drie(!) keer was de keeper kansloos, maar kwam de bal op de paal. Andere 100% kansen wist de keeper, soms met kunst en vliegwerk, te verijdelen. Aan de andere kant kon Abcoude bijna niet gevaarlijk worden. Tenminste, als het gaat om het creëren van doelkansen. Maar voor de ledematen van de Houtenaren was er wel groot gevaar. Zo ging de rechtsback van Abcoude gevaarlijk door op onze keeper die niet ongeschonden uit de strijd kwam. Na de wedstrijd stonden de noppen nog in zijn gezicht en hield hij schade aan zijn gebit en klachten aan zijn nek over. Een 100% rode kaart, maar de warrig leidende scheidsrechter deed niets. Ook na een harde overtreding van achteren op een van onze middenvelders trok de scheidsrechter geen rood, maar vond hij geel voldoende. Vlagsignalen van beide grensrechters werden genegeerd of overruled en tijdrekken werd niet bestraft. Zo namen de ergernissen en frustraties aan beide kanten toe en werd de sfeer steeds grimmiger. Met 0-0 gingen beide ploegen rusten.

  Na de pauze waren de gemoederen iets bekoeld en ging Houten door met het creëren én missen van kansen. Bij een scrimmage voor het doel, ongeveer 10 minuten na rust, appelleerden de Houtenaren fanatiek voor hands. En met succes. Na een paar seconden bedenktijd legde de arbiter de bal op de stip. De penalty werd uitstekend binnengeschoten en eindelijk hadden de Houtenaren de verdiende voorsprong te pakken. Dit was het signaal voor Abcoude om meer uit hun schulp te kruipen. Ineens werd er wel tempo gemaakt en hoefde de keeper de naast- of overgeschoten ballen niet meer uit de bosjes te halen. Er bleken toch meer ballen aanwezig te zijn. Het bleef een vechtwedstrijd met weinig kansen voor beide ploegen. Heel even dacht Houten de bevrijdende 0-2 te hebben gemaakt, maar de goal werd na ingrijpen van de grensrechter uiteindelijk (terecht) afgekeurd omdat er een paar momenten eerder hands was gemaakt. Er was nog één benauwd momentje voor Houten na een corner, maar onze keeper kon de bal uiteindelijk makkelijk pakken. In de slotfase ging de spits van Abcoude nog even gevaarlijk door op de keeper en kreeg hij zijn tweede gele kaart. Na het laatste fluitsignaal was er opluchting bij de Houtenaren dat deze lastige wedstrijd toch over de streep was getrokken. Hopelijk was deze wedstrijd een goede les voor de resterende wedstrijden.

  Promotie in eigen hand
  Houten is nu koploper in de stand met 16 punten uit 6 wedstrijden. Fortuna Sittard heeft 10 punten, maar nog een wedstrijd tegoed. Maar ook DVS Ermelo en PVCV zijn nog niet kansloos. Kortom, er volgen nog zes bijzonder belangrijke en spannende wedstrijden en het is nog zeker niet beslist. De komende vier wedstrijden wordt het ‘do or die’ voor onze mannen, met wedstrijden tegen JSV, Fortuna Sittard, PVCV en DVS Ermelo. Als deze wedstrijden worden gewonnen, kan het bijna niet meer mis gaan. Maar eerst staat er nog een bekerwedstrijd op het programma. Op 23 oktober speelt Houten uit tegen Kampong. Onze jongens kennende zullen ze ook hoge ogen in de bekercompetitie willen gooien. Wij kijken er alweer naar uit!