• Houten O18-1 kan Excelsior Rotterdam niet van kampioenschap afhouden

  16 mei 2022
 • In de allerlaatste wedstrijd van dit seizoen is Houten O18 er niet in geslaagd Excelsior Rotterdam van het kampioenschap in de 4e Divisie B af te houden. Zoals vaker in deze voorjaarscompetitie kwam Houten zeker niet slecht voor de dag, maar stond het na afloop wel weer met lege handen. Op het veld van Stadion Woudestein werd het uiteindelijk 4-0 voor de rood-zwarten die hiermee na hun degradatie in de najaarscompetitie weer terugkeren in de 3e Divisie. Voor Houten O18 was al duidelijk dat zij de omgekeerde weg volgen en volgend seizoen weer in de 5e Divisie zullen starten.

  Gecontroleerd begin, toch achterstand
  Om 13:15 uur wordt er afgetrapt in Rotterdam waar de zon uitbundig schijnt. De stadionklok geeft 25 graden aan, maar op de kunstgrasmat is de gevoelstemperatuur een stuk warmer. Misschien daarom beginnen beide ploegen redelijk voorzichtig aan de wedstrijd. Excelsior heeft vaker de bal op de helft van Houten, maar valt gecontroleerd aan. Van een echte stormloop is in ieder geval geen sprake. Excelsior verdient behoorlijk wat hoekschoppen, maar die worden door Houten goed verdedigd. Even lijkt er toch een vroege voorsprong te komen voor de Kralingers, maar de goal wordt -terecht- afgekeurd voor buitenspel. Verder blijft Houten vrij eenvoudig overeind en wordt het zelf ook met verzorgd voetbal af en toe gevaarlijk. Na ongeveer een half uur spelen is daar toch ineens de voorsprong voor Excelsior. Niet toevallig komt die goal uit een hoekschop. De bal wordt bij de tweede paal gelegd en lijkt iets te hoog voor de lange centrale verdediger van Excelsior, maar hij weet heel knap via de onderkant van de lat in de bovenhoek te koppen: 1-0. Kort na de achterstand krijgt Houten een grote kans op de gelijkmaker. Onze rechterflankspeler wordt uitstekend bediend met een steekbal en komt oog-in-oog met de keeper. De Rotterdamse grensrechter schrikt daar blijkbaar zo van dat-ie zijn vlag maar omhoog steekt. Weg kans. En zo gaat Houten met een kleine achterstand de rust in met het idee dat er misschien wel iets te halen is. Als het een keertje mee wil zitten, tenminste.

  Door de neus geboord
  Helaas kijkt de ploeg kort in de tweede helft al tegen een grotere achterstand aan. De handige en snelle linksbuiten glipt langs zijn directe tegenstander en levert een prima voorzet af. De bal valt precies tussen twee Houtense verdedigers en wordt hard binnengekopt door een inlopende aanvaller: 2-0. Niet meer dan twee minuten later wordt opnieuw een grote kans voor Houten door de neus geboord door de arbitrage. Onze rechterflankspeler pikt de bal ter hoogte van de middenlijn brutaal af en vliegt met een indrukwekkende sprint langs twee tegenstanders richting het doel van Excelsior. Daar wordt hij door een derde tegenstander, goed zichtbaar, precies op de lijn van het strafschopgebied neergelegd. De scheidsrechter durft echter zelf geen beslissing te nemen en vraagt nota bene de Rotterdamse grensrechter om advies. Niet verrassend legt hij de bal vervolgens net buiten de lijn voor een vrije trap. Deze levert niks op. Het is niet voor het voor het eerst deze competitie dat op cruciale momenten de arbitrale beslissingen de kant van de BVO op vallen. En zo valt de aansluitingstreffer niet en wordt de wedstrijd niet echt spannend meer. Helemaal niet meer na de schitterende 3-0. De imposante spits draait knap weg en schiet vanaf 16 meter ziedend hard raak. Om zijn goal te vieren gooit hij er maar een radslag en een salto uit... Houten krijgt nog een grote kans op de 3-1, maar ook die gaat er niet in en dan bepaalt Excelsior de eindstand op 4-0.

  Met opgeheven hoofd
  Ondanks de toch nog ruime nederlaag en de laatste plaats in de competitie hoeft Houten zich absoluut niet te schamen voor de manier waarop het zichzelf heeft gepresenteerd in deze zware poule met zes BVO’s. De ploeg had slechts zeven wedstrijden om te wennen aan de stap hogerop en twee clubs achter zich te laten. Een bijzonder moeilijke opgave, zeker gezien de smalle selectie. En dan vielen om diverse redenen ook nog meerdere spelers weg. Toch maakte Houten, met goed voetbal, het meerdere tegenstanders bijzonder moeilijk. Slechts één helft, uit bij FC Eindhoven, werd de ploeg ondersteboven gespeeld. Maar in meerdere wedstrijden zat er absoluut een beter resultaat in. Immers, in vier van de zeven wedstrijden kwam Houten op voorsprong. Helaas wist het uiteindelijk geen overwinning uit het vuur te slepen. Positief is dat ook meerdere spelers van de huidige O17 de kans hebben gekregen aan het niveau te ruiken en in die wedstrijden een hele goede indruk hebben achtergelaten. Kortom, al met al is het een prachtig seizoen geweest met een zwaarbevochten kampioenschap, promotie en wedstrijden tegen schitterende tegenstanders. In de thuiswedstrijden was de tribune goed gevuld en heerste er echt een mooie sfeer langs het veld. Ook in de groep zelf was de sfeer het hele seizoen uitstekend, zelfs toen er niet meer gewonnen werd. Spelers en staf kunnen dan ook met opgeheven hoofd een streep zetten onder dit seizoen en met trots en voldoening terugkijken!