• Verder in de beker en aanhaken in de competitie

  24 nov 2021
 • Moest SV Houten niet onlangs spelen voor de beker? Was dat niet de moeite waard om een verslag over te schrijven? Nou, als we de verhalen achteraf mogen geloven, was dat inderdaad zo. Het was een potje om snel te vergeten, net als de naam van de tegenstander: WV HEDW.

  Uw verslaggever reisde niet af naar de hoofdstad. De smoes dat het een onmogelijke tijd was (om 20.30 uur aftrappen op een doordeweekse dag) en dat rugproblemen een lange zit in de auto onmogelijk maakten, werd natuurlijk door niemand geloofd. Er was natuurlijk gewoon sprake van een (zelfopgelegd) gebiedsverbod.

  De wedstrijd eindigde in een 0 – 2 overwinning voor SV Houten, na goals van Soufiane (strafschop) en Jesse. Meer viel er niet over te zeggen, begreep ik.

  Maar over de competitiewedstrijd van afgelopen zaterdag bij Odysseus was natuurlijk weer genoeg te vertellen. Vorig jaar was dit de laatste wedstrijd die nog doorging, voordat de competitie werd stilgelegd. Ook toen mocht er geen publiek bij aanwezig zijn, maar een staffunctie als verslaggever / omroeper (het ging toen om een thuiswedstrijd) was snel gevonden.

  Het werd een mooi afscheid van een kort seizoen, omdat een 2 – 3 achterstand vlak voor tijd nog werd omgebogen naar een 4 – 3 overwinning, door twee goals van Mitchel. Dat kon vandaag nooit het scenario worden, want Mitchel moest aan de kant blijven vanwege een gekneusde teen.

  De voorbereidingen om ook bij deze wedstrijd tegen de Utrechtse studenten aanwezig te mogen zijn, waren weer grondig. Wederom een aangevraagde staffunctie en een prachtig regenjack met SV Houten logo. Als we nú niet door de controle kwamen…

  Vlak na de klimaatconferentie van Glasgow past het uiteraard niet om met de auto naar Utrecht te gaan, als je ook gewoon kunt fietsen. Het regenjack is daarvoor niet eens nodig vandaag, want Billenmijn Hoebert heeft op tv beloofd dat het vandaag ‘overwegend droog blijft’. Dat konden we nét checken, want ze laat altijd een klein stukje van de weerkaart open, als ze ervoor staat.

  Onderweg tref ik Rens, die blijkbaar ook het weerbericht vertrouwt. We fietsen samen verder en bedenken allerlei plannen om eventueel de coronapolitie te overtuigen dat we uitgenodigd én onmisbaar zijn bij deze wedstrijd (wat overigens ook echt zo is, want we staan gewoon op het wedstrijdformulier). Aangekomen bij het ‘Science Park’ komen we langs verschillende hekken, die allemaal open staan. Geen enkel probleem om binnen te komen, al krijgen we wel een mooie tattoo op de pols met het logo van de universiteit. Stoer!

  Ook het veld waar ons eerste op gaat spelen, is door hekken omgeven, met daarachter alleen maar hoogbouw. Kevin zegt dat hij het idee heeft, dat we in de Bijlmerbajes moeten spelen. Gelukkig is dat niet zo, want dan hadden we wéér geen verslag vandaag.

  Voordat de wedstrijd kan beginnen, doemt een nieuw probleem op: het bankje naast de dug-out, waar de trainers en de teammanager op moeten zitten, is zó krakkemikkig en klein, dat er goede afspraken nodig zijn, aangezien Kevin en Ian, laten we maar zeggen, alles mogen eten van de dokter en ze dus niet naast elkaar mogen zitten, anders vliegt Jacques de lucht in. Jacques wordt in het midden gezet en Kevin waarschuwt Ian: “Als je opstaat, moet je het even zeggen, hè!”.

  Na 5 minuten gaat het al bijna fout. Er komen vijf - illegale - vrouwelijke Odysseusfans achter de dug-out langs lopen. Ian wil opstaan om zijn broer Bas in toom te houden, maar bedenkt zich net op tijd.

  Achter één van de hoge hekken zien we lichten branden in het flatgebouw, waar met grote letters “Nutricia Research” op staat. Van daaruit kan je de wedstrijd prima volgen, dus we nemen aan dat de harde kern zogenaamd de fruithapjes gaat onderzoeken, om dan van achter de ramen illegaal de Griekse helden van Odysseus te kunnen bewonderen. IJdele hoop: ze zitten met gigantische kannen vol bier lekker te drinken in de kantine en zullen na afloop dan wel vragen of er lekker gespeeld is.

  In de aanvangsfase is de passing slordig bij SV Houten, maar als er één pass wél goed is, loopt Jesse zomaar op de keeper van Odysseus af. Hij wordt neergelegd, wat geel voor de dader oplevert en een vrije schop voor Houten op de rand van het strafschopgebied. Pascal kijkt eens naar de keeper, die zelf Grieks zou kunnen zijn, want hij is net zo klein als Lamprou. Daar kunnen we mooi overheen krullen, denkt onze technicus. Hij neemt echter geen risico en jaagt de bal met een schitterende curve via de onderkant van de lat het doel in: grabbel de grabbel, geen kans voor Lamprou: 0 – 1!

  Je zou zeggen dat je dan wat gemakkelijker kan gaan voetballen, maar het is juist Odysseus dat beter in de wedstrijd komt en twee grote kansen krijgt.

  Na een dik half uur is er pas weer enige opwinding, als één van de studenten z’n lens heeft verloren en er een paars kransje op het veld ontstaat: knielende spelers die over het gras zitten te wrijven, geholpen door de scheids. Het wordt al donker, maar met behulp van de Nutricialampjes wordt de lens uiteindelijk gevonden.

  Omdat nu ook de lichtmasten worden ontstoken, zien we na 38 minuten dat Jacky wordt diep gestuurd en alleen op Lamprou afgaat, maar de voorsprong wordt niet verdubbeld, de bal gaat naast.

  Na de rust is het 10 minuten lang wat gezapig, maar de wedstrijd leeft op, als Odysseus na een mooie aanval dwars door het centrum een gaatje in de Houtense verdediging vindt: 1 – 1.

  Nu krijgen de studenten moed en komen zelfs bijna op een 2 – 1 voorsprong.

  Het is intussen aardig donker geworden, maar gelukkig zijn nu alle lampen van Nutricia aangegaan. Geen witte jas te bekennen in het gebouw. Heel nuttig, ook voor het milieu.

  SV Houten heeft inmiddels ook het licht gezien, want het aanvalsspel wordt wat samenhangender en dreigender.
  58e minuut: kopbal van Rick na een vrije schop van Pascal. Net over.
  63e minuut: schot van Jesse gekraakt na een voorzet van Pim.
  75e minuut: mooie aanval over meerdere schijven, laatste bal net niet afgemaakt door Pascal.

  Tussendoor is Houten wel aan een achterstand ontsnapt, als één van onze verdedigers gaat pielen, wat een grote Utrechtse kans oplevert en Maarten een pijnlijk been.

  Houten heeft dan twee keer gewisseld: Jeffrey komt voor Robin, Milan voor Lars. Dat laatste blijkt een gouden greep, want in de 82e minuut speelt Milan zich mooi vrij en geeft de bal aan Jesse, die binnen het strafschopgebied wegdraait en vervolgens wordt neergehaald: penalty!
  Jesse neemt zelf plaats achter de bal en schiet koeltjes binnen: 1 – 2.

  Nu is het een kwestie van uitspelen en af en toe wat tijd winnen, door de bal over één van de Bijlmerhekken te roeien. Heel Odysseus wordt er een beetje moedeloos van, vooral de wisselspelers, want laat dit nou nét het enige hek op het complex zijn dat potdicht zit, zodat ze zich er steeds overheen moeten worstelen om de bal weer terug te halen.

  Jesse verzuimt om de 1 – 3 aan te tekenen, wanneer hij bij een counter te zelfzuchtig is, maar doet dat even later toch, als Pascal een bal oppikt en een niet te missen kans biedt aan onze spits: 1 – 3, wedstrijd beslist, drie punten mee terug naar Houten.

  Zelf moet ik nu ook nog terug naar Houten, maar helaas heeft Billenmijn met haar ‘overwegend droog’ de zaken iets te florissant voorgesteld. Het geleende regenjack doet de hele terugweg dienst. Als ik half zeven ‘overregend nat’ langs het complex van SV Houten rijd, branden op twee velden uitbundig de lichtmasten, zonder dat er op die velden naar lenzen wordt gezocht. Heel nuttig. Iedereen zit lekker droog binnen, en niet om fruitsapjes op opvolgmelk te controleren. Ik denk zomaar dat er papegaaiensap gecheckt wordt, zoals Fritz Korbach het zo mooi kon uitdrukken.

  Volgende week zou er een feestelijke opening van het nieuwe hoofdveld plaatsvinden, maar dat is nu natuurlijk afgezegd, als er niemand mag komen opdagen. Hopelijk maakt SV Houten er wel een voetbalfeest van tegen OSM’75. Zonder verslag na afloop ditmaal, want uw verslaggever heeft een weekendje weg gepland, op een plek waar geen gebiedsverbod geldt. Succes mannen!