• Vier tegen Vier bij SV HOUTEN

  24 sep 2019
 • Beste trainers en teamleiders,

  Dit seizoen gaan we bij SV Houten weer een 4 tegen 4 competitie organiseren. Dit keer voor alle selectie-, breedte- en meisjesteams in de leeftijdsgroep O8 t/m O12. Ooit is het 4 tegen 4 door SV Houten voor het eerst georganiseerd begin jaren 90 en voor het laatst nog als onderdeel van de voetbalschool in het seizoen 2016/2017. In 1987 is deze spelvorm voor het eerst gepresenteerd door de KNVB mede toen bedacht door Rinus Michels een toptrainer uit die tijd van o.a. Ajax en het Nederlands elftal.

  Waarom 4 tegen 4?
  4 tegen 4 is de kleinst denkbare wedstrijdvorm in het voetbal. Het wordt gespeeld op een klein veld met 4 spelers zonder keeper. Veel balcontact dus! Het vergroot de leerbaarheid met een verwijzing naar het straatvoetbal van vroeger.

  “Leer voetballen door veel te voetballen”.
  De leerbaarheid van het spel wordt vergroot door het voetbal voor jonge spelers te vereenvoudigen en overzichtelijker te maken om zo de stappen naar 8 tegen 8 en 11 tegen 11 te vergemakkelijken. Het gevolg is kleinere velden en doelen en het vereenvoudigen van de regels. Hoe jonger de spelers zijn, hoe groter uiteraard de verschillen met het voetbal voor volwassenen. Rekening houdend met de leeftijdskenmerken van de spelers en hun specifieke behoefte per leeftijdscategorie (O8, O9, O10, enz.) Ook is deze activiteit bedoeld om een bijdrage te leveren aan de saamhorigheid, plezier en ontwikkeling binnen SV Houten.

  Organisatie:
  • We gaan op 4 woensdagmiddag 4 tegen 4 spelen met een afsluitende Finaledag. Op deze 4 tegen 4 woensdagen is er dan geen trainen voor de deelnemende teams
  • Er wordt het gehele seizoen gespeeld in 3 competities: - De Nederlandse Eredivisie alle O8 en O9 teams - De Spaanse LaLiga alle O10, O11 en MO11 teams - De Engelse Premier League alle O12, O11-1, O13-2 en MO13 teams
  • Per competitie wordt er gespeeld in 2 verschillende Poules (niveaus) Bij alle 3 de competities speel je je wedstrijden tegen teams uit dezelfde poule, dus op hetzelfde niveau. Wel wordt de stand opgemaakt met alle teams uit poule 1 en 2 samen.
  • Er wordt gespeelt in vaste mix teams per seizoen (zie bijlage)
  • Bij de start van de 1e 4 tegen 4 middag worden de teams ter plekke ingedeeld volgens het schema en worden de te spelen wedstrijden van die dag bekend gemaakt.
  • Per team zal er een teamleider aanwezig zijn, dit zijn stagiaires of spelers uit onze hogere teams. 

  Iedereen heel veel 4 tegen 4 plezier!

  Vind hier de poster!

  Met vriendelijke groet,
  Namens het Jeugdbestuur